Collega’s met een ochtendhumeur?
Waarschijnlijk ken je ze wel. Collega’s met een ochtendhumeur. Niet aanspreken, want ze zouden zomaar iets kunnen doen met een nietmachine of het koord van de muis. Voor heb is er slecht nieuws…het is namelijk biologisch en helemaal niets aan te doen.
Dat schrijft The Atlantic, op basis van onderzoek bij Johns Hopkins. Het ochtendhumeur wordt volgens de onderzoekers veroorzaakt door een minuscule cel, de SCN. Die bepaalt wanneer je eet, slaapt en drinkt. Het is de ‘klok’ die je brein met de rest van het lichaam synchroniseert, en bepaalt zo ook of je een nachtbraker bent of een ochtendmens.
Meerdere klokjes
Werd er aanvankelijk nog vanuit gegaan dat je misschien te conditioneren viel om een ander ritme te krijgen, daar blijkt nu dat die klok niet alleen mentaal is. De voorkeuren zijn namelijk genetisch bepaald, dus of je nu wel of niet ‘s ochtends met een bokkenpruik op je werk verschijnt is niet je eigen schuld, maar dat van je DNA. Slecht nieuws dus voor de rest van het kantoor.
De onderzoekers verstoorden de connectie van de SCN met de rest van het lichaam bij een paar muizen om te zien hoe ze zich aanpasten. Het bleek dat de beestjes ook elders in het lichaam dergelijke klokken hebben.
“De klok loopt nog steeds, maar is niet meer zo goed gesynchroniseerd. Het lijkt alsof licht nog steeds her ritme van hun activiteiten bepaalt.”
Het waarom achter al die kleinere klokjes in het lichaam terwijl er in het brein dus al een ‘master clock’ zit, blijft vooralsnog onduidelijk. Aangenomen wordt dat ze werken als een backup voor de belangrijkste klok, in het hoofd.
Waar die voorkeur dan vandaan komen voor ochtend- of nachtmens? De onderzoekers zien een mogelijke verklaring bij algen. Ja, die schijnen hetzelfde te werken als mensen, in hun meest vroege, eencellige vorm. Niet een fase waarin je gedragsveranderingen kunt doorvoeren, maar aangenomen wordt dat dan juist dan die voorkeuren ontstaan.
Leer dus maar te leven met die ene collega die altijd zo’n pesthumeur heeft. Het zat er al vanaf het begin in.
Volg ons