Tips om sneller iets te weigeren
Voor sommige mensen lijkt het woord ‘neen’ onmogelijk om uit te spreken. Of het nu om collega’s, familie of vrienden gaat, we doen te vaak dingen tegen onze zin in plaats van gewoon beleefd te weigeren. Hier volgen enkele tips uit de trukendoos van de psycholoog die helpen om makkelijker neen te zeggen.
“Mensen worden getraind om ja te zeggen, om de vrede te bewaren en beleefd te blijven. Wat velen lijken te vergeten is dat de wereld niet gaat eindigen als je eens neen zegt”, getuigt psychologe Jane McCartney. Van een date weigeren tot niet plooien voor een opdringerige vriendin of collega, hier zijn dé tips om ‘neen’ beter over je lippen te krijgen:
1. Tijd winnen
Bij velen vliegt het woord ja er vaak snel uit als een soort paniekreactie op onverwachte vragen. Zet daarom het zinnetje ‘Kan ik het daar straks met jou over hebben?’ maar hoog in je dagdagelijks vocabularium. Laat je met andere woorden niet pushen. Als ze toch blijven aandringen, zeg dan: “Ik moet eerst even in mijn agenda kijken” en hou in het achterhoofd dat de mogelijke lichtgeraaktheid van anderen niet jouw probleem is.
2. Evalueren
Wanneer iemand je om een plezier vraagt, evalueer dan eerst goed of je er echt tijd voor hebt. Akkoord, de wereld zou maar miserabel zijn als je vrienden, familie of collega’s nooit eens zou helpen, maar je moet ook je eigen noden in acht houden en die eerst durven plaatsen.
3. Beleefd blijven
Goed uitgevoerd, met een glimlach en een lichte, maar assertieve intonatie, zorgt een beleefde ‘neen’ zelden voor gekwetste gevoelens. Neen staat niet gelijk aan gemeen. Zeg gewoon: “Sorry, maar deze keer kan ik niet helpen” of “Ik heb dan echt geen gaatje in mijn agenda”. Je hoeft jezelf in principe niet te verantwoorden. Hoe meer redenen en verontschuldigingen je deelt, hoe meer voer je anderen geeft om pogingen te doen je gedacht te veranderen.
4. Oefening baart kunst
Voor ‘beginners’ is het altijd goed om eerst neen te zeggen in situaties waar het weinig uitmaakt. Denk maar aan een liefdadigheidsmedewerker op straat of een deur-aan-deurverkoper.
5. Ontmasker profiteurs
Is het je al opgevallen dat mensen die keer op keer gunsten vragen zelden het type zijn om ze ook eens terug te geven? Wanneer je dergelijke profiteurs ontmaskert, hoef je de relatie niet onmiddellijk te verbreken, maar afstand nemen is essentieel. Stel jezelf minder beschikbaar op en kijk rustig de kat uit de boom. De kans is groot dat ze snel iemand anders zullen zoeken om aan eenrichtingsverkeer te doen.
6. Laat je niet kleineren
Neen zeggen tegen een opdringerige baas is een lastige opdracht in het huidig economisch klimaat waar velen onder druk staan om lange uren te kloppen en werk voor twee te verzetten. Probeer inventief een andere oplossing te bieden en laat hem of haar weten dat er wel degelijk grenzen zijn. Als er bovendien nog collega’s bijkomen die frequent om hulp vragen, wordt het dringend tijd om beleefd te weigeren. Als je toch de noodzaak voelt om het te verklaren, hou het dan kort, maar verontschuldig je niet.
7. Eerlijk duurt het langst
Een date weigeren, is best moeilijk en faalt heel vaak. Zo gaan we toch uit met iemand omdat we zijn of haar gevoelens niet willen kwetsen of geen excuses willen verzinnen waarom we niet beschikbaar zijn. Toch is eerlijk zijn de beste weg. Hoewel het verleidelijk is om de boodschap te verzachten met een klein leugentje, kan je beter rechtuit zijn in plaats van valse hoop te geven. Zeggen dat je de band liever vrienschappelijk wil houden, kan ook, maar dan moet je ook effectief tijd spenderen als vrienden achteraf.
Volg ons