Vraag naar gezonde lunch groeit
Ruim de helft (58%) van de Nederlandse werkgevers doet er niets aan om gezond eten op de werkvloer te stimuleren. Dit terwijl 36 procent van de werknemers aangeeft dit wel te willen. Zeeuwse werknemers hebben het meest behoefte aan een alternatief voor de kroket. Bijna de helft van de Zeeuwen zegt gezonder te willen lunchen. In Drenthe is men meer tevreden: daar vindt ruim 88 procent het middagmaal wel best zoals het is. Dat blijkt uit onderzoek van Eurest uitgevoerd door Multiscope onder 1.003 werkende Nederlanders naar het lunchgedrag op het werk. Is er een vergelijking met de vraag naar gezondere lunches binnen de horeca?
Lunchen is sociaal
Het maken van een gezonde lunchkeuze lijkt voor een deel een imagokwestie. Eén op de tien werknemers zegt gezonder te eten in het bijzijn van collega’s. Ook wordt in bijzijn van anderen langzamer gegeten, waardoor mensen sneller een verzadigd gevoel krijgen. Anouk Kogelman van Eurest: ‘Als werkgever doe je er goed aan om een ruimte in te richten waar gezamenlijk geluncht kan worden. Dit is niet alleen goed voor de sociale interactie, maar het blijkt ook dat mensen er gezonder én bewuster van gaan eten.’
Kroketten en pindakaas
Naast een verantwoorde soep of quinoasalade is de traditionele vette hap nog altijd te zien op ’s lands bedrijfsmenu’s. De kroket is het favoriete guilty pleasure tijdens de Nederlandse werklunch, gevolgd door de tosti. Ook zijn Nederlanders koningen van de ‘foute’ belegcombinaties, waarbij het ingrediënt pindakaas vaak de hoofdrol speelt. Kogelman: “Ondanks de behoefte om gezond te eten, kiezen we vaak genoeg voor een ongezonde snack. Door te informeren over goede en gezonde alternatieven, maak je medewerkers bewust en worden zij gestimuleerd om gezonder te eten.”
Volg ons