Waarom jaloezie op de werkvloer goed voor je is
Je hoopt op opslag, maar het is de vervelende collega die ermee naar huis gaat. Je klopt aan de lopende band overuren, maar het lievelingetje gaat met alle pluimen lopen. Jaloezie op de werkvloer kom je in elk bedrijf tegen. En als we psycholoog Norman Feather mogen geloven, dan is het juist goed om af en toe jaloers te zijn. Sterker, het zou je carrière zelfs ten goede komen.
Volgens Feather moeten we eerst en vooral een onderscheid maken tussen ‘goede’ en ‘slechte’ jaloezie. “Er bestaat een vijandige vorm van nijd die ontstaat wanneer je vindt dat iemand zijn belangrijke status helemaal niet waard is”, aldus de prof aan de universiteit van Flinders.
Toch zou er ook een gezonde vorm van jaloezie bestaan. Die neem je waar wanneer je opkijkt naar een succesvolle collega van wie je vindt dat hij ook echt zijn positie verdient. “Het is deze vorm van nijd die jou onbewust pusht om zelf een tandje bij te steken. Je zal hierdoor harder beginnen werken omdat je je wil spiegelen aan de persoon naar wie je opkijkt. Hierdoor is het mogelijk is dat je resultaten verbeteren”, aldus Feather.
Verdiend
“Je denkt: ‘Zij verdienen die status, en als ik een beetje harder werk, dan kom ik daar ook'”, gaat psycholoog Travis Kemp verder. Ook Kemp is er van overtuigd dat jaloezie een positieve emotie is die je kan gebruiken om betere resultaten te boeken. Toch wil de psycholoog benadrukken dat het belangrijk is dat werkgevers deze emoties op de werkvloer opmerken, in de gaten houden en in de mate van het mogelijke sturen.
Volgens Kemp is het bovendien belangrijk dat werknemers weten waarom ze bijvoorbeeld geen opslag kregen of waarom ze naast een hogere functie grepen. Hoe specifieker de manager is, hoe gemakkelijker het voor de werknemer is om aan zijn zwaktes te werken.
Slachtofferrol
Kemp zegt tot slot dat de meeste werknemers op een gegeven moment een promotie mislopen, maar dat ze zich hierdoor niet in de slachtofferrol mogen duwen: “Want hoe lang je doordramt over ‘dat oneerlijke systeem’, hoe langer het duurt vooraleer je aan je zwaktes begint te werken.”
Volg ons